Kända historiska skepp

Flera kända skepp har seglat sig genom de historiska epokerna. Några är mytomspunna och har blivit legender, andra skepp finns på museum och är synade ner till minsta båtbyggarhugg. Vissa skepp är kända för de deltagit i historiskt viktiga händelser, andra för att de inte riktigt presterat som de skulle. Oavsett vilken anledning skeppen dröjt sig kvar i historien är de fascinerande. Dagens teknik kastar dessutom ofta nytt sken på legenderna. Vi får allt bättre utrusning och kan undersöka, och i vissa fall till och med bärga, vrak som legat dolda under ytan i hundratals år.

Historical Map of Dutch Navigators Battle in Portugal IllustrationMaud och Anne hittar hem

Ni kan historien om Titanic, Columbus skepp Santa Maria och regalskeppet Vasa. Har du däremot hört att Polarforskaren Amundsens skepp är på väg hem efter närmare 85 år på havsbotten? Maud har legat utanför Kanadas kust men nu ska den åter upp till ytan. Maud använde Amundsen när han reste genom nordostpassagen. Han råkade ut för flera olyckor på skeppet och nu ska hon alltså hem. Ett annat skepp som varit borta i nästan 300 år var den ökände piraten Svartskäggs “Queen Anne’s Revenge”. Hon hittades på 90-talet och flera saker från vraket bärgades. Hon var exempelvis bestyckad med svenska kanoner från Gnesta.

När legenden bli sann

Under medeltiden var det viktigt att ha herravälde över Östersjön. Den som hade makten styrde handeln. Erik XIV lät därför bygga världens största krigsskepp. Namnet var Mars Makalös. En revolutionerande båt som var utrustad med en enorm eldkraft. Skeppet var en legend redan på sin tid. Motståndarna beskrev det som att helvetets portar öppnades när Mars Makalös kanoner fick arbeta. Dessutom skulle skeppet vara större än självaste katedralen i Lübeck. Tyvärr sjönk Mars Makalös och allt som återstod var skriftliga dokument och en avbildning på ovan nämnda katedral. Fast så 2011 hittades vraket utanför Öland. Både kanoner och mynt bekräftade att detta var skeppet som varit borta i 450 år. Legenderna om skeppets storlek och eldkraft visade sig dessutom stämma.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto