Segla jorden runt

p>Att en gång i livet kunna segla jorden runt är den ultimata drömmen för många segelentusiaster. Idag är detta stora projekt, som kräver både långa förberedelser och en hel del pengar, mer genomförbart än någonsin. Nya material och tillverkning i industriell skala gör båtar lämpade för extrema långseglingar allt billigare. Med modern teknologi får också långseglaren hjälp att färdas relativt säkert över öppna hav och under svåra väderförhållanden. Du kan lugnt räkna med att komma hem med en last av erfarenheter och berättelser om du gör slag i saken och seglar jorden runt. Ta gärna del av andras historier. Havet erbjuder samma möjligheter och faror som det alltid gjort och när det gäller tips om exempelvis hamnar att lägga till vid är det bra att lyssna på tips från andra långseglare.

batomarin.2.se

Konsten att kasta loss

Ett bra sätt att komma iväg på en jorden runt-segling om man saknar egen båt är att mönstra som gast eller kock på en större båt. Det är vanligt att göra på detta sätt, du har inget att förlora på att fråga om du hör talas om ett projekt som känns lockande. Om du vill segla som kapten på din egen skuta, kanske tillsammans med familjen, är båten A och O. Den måste uppfylla höga krav på lastförmåga och sjösäkerhet, det gäller oavsett om du ensamseglare eller om du planerar ett projekt med fler inblandade. Välj en båtmodell som är beprövad för den typ av segling du tänkt genomföra och lär dig hur båten fungerar innan du beger dig ut på det stora äventyret. En viktig aspekt av en långseglats är planering, inköp, förvaring och tillagning av det ni ska äta och dricka under färden. På matklubben.nu kan du få inspiration kring passande råvaror och måltider.

Unika upplevelser

Det finns många forum på nätet där seglare med stora och äventyrliga planer möts för att diskutera erfarenheter och samarbeten. Ett annat sätt förbereda sig inför sin första riktigt långa segling är att gå en kurs i oceansegling. OSK – svenska oceanseglingsklubben är en förening som ibland organiserar sådana kurser. Om du seglar tillsammans med andra och delar ett trångt utrymme med dem behöver du vara samarbetsvillig och ha viss social förmåga. Det kan faktiskt vara viktigare än att du har stor erfarenhet av segling. Om du beger dig ut på en seglats jorden runt har du chans att få se valar, rockor och delfiner röra sig mellan dig och den perfekta horisonten. En enkel men exklusiv upplevelse som att lägga fisk på grillen i samma stund som du drar upp den kan bli en del av vardagen när du seglar över lugna fiskrika vatten. Många seglare blir rent filosofiska när det pratar om mötet mellan himmel och hav. Fast det är egentligen något som inte kan beskrivas. Du måste uppleva det.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto