Utrustning som är bra att ha på en båt

När man ger sig ut på sjön för en trevlig dag på båten tänker man sig sannolikt inte att något ska gå fel. Trots det måste man alltid vara förberedd på att något kan hända, och vara utrustad för det.

Viss utrustning är i många havsområden i Norden obligatorisk. Det gäller till exempel flytvästar, som det ska finnas tillräckligt många av för att alla ombord på båten ska ha en. Att alla ska bära flytvästar har naturligtvis med säkerheten ombord att göra, vilket gäller den mesta obligatoriska utrustningen. Ett annat exempel på det är att man måste ha åror eller en paddel ombord. Detta för att kunna ta sig in till närliggande land om ett motorfel skulle uppstå (vilket gäller både motorbot och segelbåt: en segelbåt har oftast en motor att använda vid exempelvis stiltje). För att kunna förtöja båten till havs måste det också finnas ett ankare med en ankarlina eller kätting ombord på båten.

En säkerhetsrisk ombord på en båt är alltid att det uppstår en läcka i skrovet. Av den anledningen är det även obligatoriskt att ha någon form av hjälpmedel för att tömma båten på vatten ombord – en länspump, ett öskar eller en hink, till exempel. Båtar som har något större motorer, ett pentry eller en fast installerad värmare måste även ha en brandsläckare ombord, ifall brand skulle utbryta.ThinkstockPhotos-533557145

Förutom den obligatoriska utrustningen finns dock mycket annat som det lönar sig att ta med på båtfärden. En kompass och sjökort för området man befinner sig i är till exempel oumbärliga hjälpmedel för att navigera. Även om man har tillgång till en elektronisk GPS lönar det sig att ta med analoga navigeringshjälpmedel, eftersom alla elektroniska apparater kan dö.

Om någon skulle skada sig ombord på båten kan ett första hjälpen-kit vara till stor hjälp. Av samma anledning, eller om det skulle uppstå en annan nödsituation, kan det också vara bra att ha med sig ett par nödraketer. Man måste också komma ihåg att det blir mörkt ute på havet om natten, precis som överallt i naturen, och en ficklampa eller två är därför bra att ha som extrautrustning. Tänk på att ta med minst ett extra AA-batteri, beroende på hur många som behövs för ficklampan. Du kan köpa AA-batterier som håller länge på Energizer.se.

Med all den utrustningen på din båt kan du tryggt lämna hamnen med vetskapen om att du är förberedd för alla eventualiteter.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto